headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je reis

Als de reis geboekt is, kan de voorpret beginnen! Naast het lezen van een goede reisgids, het oefenen van wat woordjes Portugees, en het bekijken van blogs en reisinfo, zijn er natuurlijk ook een paar belangrijke zaken die je vooraf moet regelen. Hier geven we je een aantal tips & links ter voorbereiding van je reis:

 

Reisdocumenten
Reizigers met een Nederlands paspoort hebben voor een reis naar Brazilië geen visum nodig (als je er korter dan 90 dagen verblijft). Wel moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort dat na aankomst in Brazilië nog tenminste 6 maanden geldig is. Bij binnenkomst krijg je een ‘immigration permit’, deze moet je bij vertrek weer inleveren: goed bewaren dus!

 

Via Amerika?
Als je een vlucht hebt geboekt via de Verenigde Staten, dien je een ESTA aanvraag te doen om zonder visum via de Verenigde Staten te kunnen reizen. De ESTA regeling geldt voor elke reiziger en moet voor iedere reiziger apart worden ingevuld. Verder dienen alle reizigers, dus ook kinderen en baby’s, een eigen elektronisch leesbaar paspoort te bezitten. Lees hier onze informatie over de ESTA-verplichting!


Let op:

Als reiziger ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste benodigde reisdocumenten! Daarom raden we je aan om de door ons verstrekte informatie zelf te checken op eventuele wijzigingen of afwijkingen. Indien je een andere nationaliteit hebt dan de Nederlandse, raden we je altijd aan contact op te nemen met een ambassade of visumdienst.

Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket mee te nemen, of stuur een scan van belangrijke papieren naar je e-mailadres, zodat je overal ter wereld een printje kunt uitdraaien!

 

 

Inentingen
Cuba, Inentingen
Inentingen worden aangeraden, er is zelfs sprake van een extra waarschuwing voor Gele Koorts. Een verklaring van vaccinatie tegen Gele Koorts is volgens de laatste berichten verplicht, afhankelijk van waar je eerder bent geweest, en wordt in ieder geval sterk aangeraden!
In bepaalde gebieden, zoals in de Amazone en de Pantanal, kan malaria voorkomen. OutSight adviseert je om je goed te laten informeren, en om uiterlijk 6 tot 4 weken voor vertrek contact op te nemen met je huisarts of een andere instantie voor de meest recente informatie over de beste voorzorgsmaatregelen.

 

Kijk voor informatie en adressen op de website van GGD Reisvaccinaties, de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam of het LCR: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

Een andere tip is de service van Thuisvaccinatie.nl: een arts komt bij je thuis of op kantoor, wanneer het jou uitkomt (dus ook ’s avonds en in het weekend) om advies te geven en eventueel Logo Thuisvaccinatiedirect te vaccineren! De rekening wordt -indien gewenst- naar je zorgverzekering gestuurd. Lees hier meer over Thuisvaccinatie.nl, en bekijk het handige overzicht dat zij geven voor de vaccinaties voor Brazilie.

 

Parkeren bij de luchthaven
Cuba, voorbereiding voor je reis parkerenHeb je al nagedacht over hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

 

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!

 

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt.

Vergeet in ieder geval niet het volgende:
-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-een pet of hoed, en zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!
-een zaklamp en een wereldstekker. In Brazilië heeft men meestal een voltage van 110/120 volt, maar er is nog lang niet in iedere plaats hetzelfde voltage. Stroomstoringen komen regelmatig voor!

 

Leestips
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

 

Leesboeken:
Braziliaanse brieven – A. Willemsen
Een verzameling brieven geschreven tussen 1967 en 1984

Brazilië – J. Updike
Roman over rijk en arm en zwart en blank

Dit stuk grond – A. Torres
Een man probeert de uitzichtloosheid van het bestaan in een dorp in het dorre noordoosten van Brazilië te ontvluchten

Kannibalen in Rio – I. Holtwijk
Bundel artikelen van de NOS-correspondente Latijns-Amerika.

Brazilië en Argentinië in een rugzak – Dolf de Vries
Beschrijving van een reis door Brazilië en Argentinië

Culture Shock Brazil – Volker Poelzl
Engelstalige gids over gebruiken en gewoontes

Stad van God – Paulo Lins
Dit boek schetst een beeld van het leven in de favelas van Rio de Janeiro

De Amazone, het wilde water uit de Andes – H. Paulzen
Reisboek over een tocht over de Amazone

De Stad van de wilde goden –Isabel Allende
Een jongen vergezelt zijn oma, een reisboekenschrijfster, op een bijzondere jungle-expeditie in het Amazonegebied


Reisgidsen:

Brasil – Lonely Planet. (eng.)
South America on a shoestring – Lonely Planet (eng.)
Brazilie – Dominicus reisgids (ned.)
Brazilië – Insight Guide (ned.)

 

Online:
Lonely Planet Brazilie
Brazilie startpagina
site over het Braziliaans carnaval

Contact
close slider