headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Plaatsbeschrijvingen

Brazilië ligt in het oosten van Zuid-Amerika, aan de Atlantische Oceaan en het grenst (met uitzondering van Chili en Ecuador) aan alle landen in Zuid Amerika. Het zuiden en midden van Brazilië bestaat uit een hoogvlakte met afgetopte tafelbergen. Dit deel ligt hoog boven de zeespiegel, tot 3000 meter.  Rondom de evenaar ligt de Amazone laagvlakte. Dit gebied wordt doorsneden door ontelbare rivieren. De hoofdader is de Rio Amazones: deze rivier mondt uit bij Belem in de Atlantische Oceaan, 7025 km vanaf de eerste bron in Peru. In de regentijd kan deze rivier 36 km breed worden.

 

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro is volgens de Brazilianen door god zelf geschapen en de zes miljoen Carioca’s zijn enorm trots op hun stad. De stad is wereldberoemd geworden door het bruisende carnaval en de prachtige stranden Copacabana en Ipanema. Verder vindt je in de stad vele musea, kerken, markten en parken. Voor een goed uitzicht over de stad kun je met een kabelbaan naar de top van het “Suikerbrood”, een hoge rots midden in de baai en je moet ook zeker een bezoek brengen aan de beroemde berg Corcovado met het Christusbeeld.
Net buiten de stad ligt het tropische Tijuca- woud dat ook zeker een bezoek waard is.

 

São Paulo
De inwoners van de grootste stad van Brazilië zien zichzelf als harde werkers en ze kijken een beetje neer op de Carioca’s “die alleen maar feesten”. São heeft vooral veel te bieden op cultureel gebied. Er zijn veel musea, waaronder het Archeologisch museum en het Museum voor Braziliaanse Kunst en  talrijke galleries, theaters en filmhuizen door de hele stad.

 

Foz do Iguaçu
Op het drielandenpunt met Argentinië en Paraguay liggen de Iguaçu-watervallen. Iguaçu betekent in de oorspronkelijke Guarani-taal “grote rivier” en een passender naam is niet denkbaar. Over een breedte van 3 km storten 275 watervallen over een 80m hoge klif de diepte in; het zijn de breedste watervallen ter wereld. In het midden is de “Garganta do Diablo” of “Devil’s Throat” waar 14 watervallen bij elkaar komen en hun krachten bundelen. Je kunt dit schouwspel bewonderen vanaf de verschillende wandelpaden, per boot of per helikopter. Rondom dit prachtige natuurgeweld ligt een uitgestrekt nationaal park; een tocht door dit regenwoud is echt aan te raden.

 

Pantanal
Een bezoek aan het fantastische natuurgebied van de Pantanal zal zeker een van de hoogtepunten van je reis door Brazilië worden. De Pantanal ligt in het westen van Brazilië, tegen de Boliviaanse grens en is bereikbaar vanuit Campo Grande en/of Cuiaba. Het is een natuurgebied ongeveer zo groot als Frankrijk, en het bestaat geheel bestaat uit savanna en de wereldberoemde ‘wetlands’. Hier leven honderden vogelsoorten, vissen, apen, slangen, capibara’s (grootste knaagdier ter wereld, soort reuzecavia), alligators en zelfs poema’s. Doordat er grote stukken open veld zijn is dit ook de beste plaats om wildlife te zien. Door de Pantanal, van Poconé naar Porto Jofre, loopt de ”Transpantaneira Highway”. Deze weg is 150km lang en ligt 2-3 meter boven de wetlands.
Ongeveer 65 km van Cuiabá ligt het plateau “Chapada dos Guimarães”. Dit 800m hoge plateau is één van de oudste ter wereld en je vindt hier prachtige rotspartijen, grotten en watervallen en het biedt een prachtig uitzicht over de Pantanal en de Paraguay River.

 

Amazone
Het rijkste tropische regenwoud ter wereld, ook wel “de longen van de wereld” genoemd. Deze immens indrukwekkende jungle biedt een onvoorstelbare verscheidenheid aan flora en fauna. Alles wat groeit, bloeit, kruipt of vliegt, lijkt hier vertegenwoordigt te zijn. Er zijn een aantal lodges waar je kunt verblijven en van waaruit excursies en boottochten georganiseerd worden. De toegangspoort tot dit gebied is het stadje Manaus, de vroegere rubberstad.

 

Salvador de Bahia
Dé attractie van Salvador is de bevolking. Deze kleurrijke en gastvrije mensen zijn grotendeels afstammelingen van afrikaanse slaven. Ze houden nog veel eigen gebruiken en religies in stand en dit uit zich in het hele dagelijkse leven. De Candomblé religie is een mengeling van katholieke en afrikaanse rituelen en is voor de vele gelovigen meer een levenswijze dan een religie. Het is geen probleem om een bijeenkomst bij te wonen, mits je respect toont voor de gebruiken en het geloof. De afro-braziliaanse muziek en de lambada sound vind je overal terug; het carnaval is hier volgens velen dan ook het beste van heel Brazilië.
De wijk Pelourinho is een bolwerk van koloniale architectuur en staat dan ook onder bescherming van de Unesco. Deze oude wijk wordt gekenmerkt door smalle straatjes en historische huizen en kerken.

 

Recife
Deze stad heeft een levendige boulevard en prachtige lange zandstranden, die vooral in het weekend erg in trek zijn bij de lokale bevolking. Het historische centrum van deze stad straalt nog steeds de sfeer uit van de tijd van de Nederlandse en Portugese zeevaarders. Er zijn nog vele koloniale gebouwen en andere overblijfselen uit dit verleden bewaard gebleven. Vanuit Recife kun je ook een uitstapje maken naar het koloniale Igarassu of het historische stadje Olinda dat door de UNESCO tot wereldmonument verklaard vanwege zijn vele 17e eeuwse kerken, zijn kleurige dorpsachtige straatjes en zijn ligging op een heuvel aan zee.

 

Fernando de Noronha
Het eiland Fernando de Noronha ligt midden in de Atlantische oceaan. Duikers en liefhebbers van paradijselijke stranden zijn hier helemaal op hun plaats.  Volgens de National Geografic is Fernando do Noronha één van de top 10 duikgebieden van de wereld. Daarnaast kun je per boot honderden dolfijnen en zeeschildpadden bekijken; zij hebben hier hun broedplaats. Omdat deze archipel ver van het vasteland ligt, tref je een zeer divers onderwaterleven. De meest bijzondere bezienswaardigheid zijn misschien wel de tuimelaars. Deze groep van honderden dolfijnen dankt zijn naam aan de acrobatische sprongen die ze boven het wateroppervlak maken.

Contact
close slider