headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Brazilië

Houd je van salsa, samba, carnaval en tropische stranden? Dan is Brazilië de ideale bestemming! Het Braziliaanse leven draait grotendeels om feest en voetbal. Maar het is ook een land met een boeiende geschiedenis van bezetting en opstand, van slavenhandel, van dictatuur en democratie. De veelheid aan invloeden en achtergronden kun je duidelijk zien aan de verschillende mensen. Brazilië is het meest veelkleurige en veelzijdige land van Latijns Amerika. De Brazilianen zijn trots op de culturele rijkdom van hun land en steken dat bepaald niet onder stoelen of banken. Overal in Brazilië zie je andere kleuren, hoor je andere ritmes en ruik je andere geuren.

 

Brazilië is ook het grootste land van Latijns Amerika, het heeft ca. 175 miljoen inwoners en is 240 keer zo groot als Nederland. Het gigantische Amazonegebied op de evenaar is het grootste oerwoud op aarde. Het droge woestijnachtige noordoosten staat bekend om haar prachtige muziek, mooie stranden en bijzondere steden, zoals Olinda (‘Oh, linda’ betekent ‘wat mooi’!) en Recife (ooit ‘Mauritsstad’), waar je nu nog Nederlandse invloeden kunt zien. In Salvador da Bahia waan je je in Afrika en kun je veel uitingen van de West-Afrikaanse cultuur in het dagelijks leven zien.

 

Rio de Janeiro is volgens de Brazilianen ‘door god zelf geschapen’. In Rio is alles mogelijk en nergens wordt zoveel gefeest als in Copacabana en Ipanema. De Carioca’s zijn verzot op samba, carnaval en voetbal. In de metropool São Paulo wonen meer mensen dan in ons hele land en daar zie je pas echt wat een stad is. Maar naast deze gigantische steden kan je ook in het zuidwesten van Brazilië prachtige natuur zien: het moerasgebied van de Pantanal aan de grens met Bolivia en Paraguay en de grootse watervallen van Foz de Iguaçu aan de grens met Argentinië.

 

Taal
In heel Brazilië, een land dat qua oppervlakte zo groot is als Europa, wordt slechts één taal gesproken: Braziliaans. Braziliaans is Portugees met een heel eigen accent, waarin veel klankcombinaties iets anders worden uitgesproken dan in Portugal. De kennis van andere talen is slecht; maar weinig Brazilianen spreken Engels, Duits of Spaans. Zelfs in betere hotels en in banken kan het gebeuren dat niemand Engels spreekt. Alleen bij luchtvaartmaatschappijen en op luchthavens kun je ervan uit gaan dat er goed Engels wordt gesproken.

 

Tijd
Brazilië heeft 4 verschillende tijdszones, het is 3 tot 5 uur vroeger ten opzichte van de Nederlandse wintertijd en 4 tot 6 uur vroeger ten opzichte van de Nederlandse zomertijd.

 

Eten & drinken
De Braziliaanse keuken is een van de betere in Zuid-Amerika. Brazilië is een paradijs voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. In een restaurant is het heel normaal als je 1 gerecht besteld en hier met 2 personen van eet. Vooral in de kuststreken vind je overal lokale specialiteiten. Garnalen en kreeft zijn erg populair onder de Brazilianen.

 

Een basismaaltijd voor de Brazilianen is opgebouwd rond witte rijst (arroz), zwarte bonen (feijão) en maniokmeel (farofel). Je kunt er dan vlees (carne), kip (galinha) of vis (peixe) bij krijgen. Wat ook veel wordt gegeten, is gedroogd vlees met uien (carne do sol).
Brazilië kent veel regionale keukens, wat niet vreemd is voor zo’n immens groot land. Per regio heeft men verschillende specialiteiten, zoals malse biefstukken in Foz de Iguaçu en rijst of maniok met vis in de Amazone. In Bahia is het eten een mengelmoes van Afrikaanse, Portugese en Indiaanse invloeden, met geurige ingrediënten als palmolie, vis en kokosmelk.

 

Er zijn veel zogenaamde ‘kilo restaurants’ in Brazilië. Je schept je eten op van een buffet, vervolgens wordt je bord gewogen en betaal je per kilo. Ook vind je er veel ‘churrascarias’. Dit zijn restaurants waar ze vaak goede kwaliteit vlees serveren. Je betaalt hier meestal een vast bedrag (exclusief drankjes). De obers komen met grote vleesspiezen aan je tafel waar ze het vlees van je keuze afsnijden. Meestal is er ook een saladebar aanwezig en kun je de vleesgerechten combineren met rijst.

 

Wijn wordt nauwelijks gedronken in Brazilië. Populairder zijn bier (zoals de merken “Chopp” of “Antártica”) en caipirinha, een cocktail van cachaça, limoen, suiker en ijs. Dit is het nationale drankje van Brazilië!Een bekende frisdrank is guaraná, dat gemaakt wordt van de bessen van een plant uit het Amazonegebied. Sappen van exotisch vruchten (sucos) zijn heerlijk in Brazilië. De variëteit wordt bepaald door de regio en het seizoen. Vooral in het Amazonegebied zijn zeer aparte vruchten.

 

Festivals en feestdagen
Brazilianen maken overal een feest van. Vele heiligen hebben voor een vrije feestdag gezorgd, maar ook onafhankelijkheidsdag, historische figuren, voetbalwedstrijden en verkiezingsuitslagen kunnen aanleiding zijn tot uitbundig feestvieren. Het grootste en bekendste feest in Brazilië is carnaval. Voor veel Brazilianen is één week carnaval per jaar niet genoeg.

 

Daarom organiseren een aantal grote steden in Brazilië zoals Natal, Recife en Fortaleza hun eigen precarnaval buiten het landelijke carnaval in februari. Voor exacte data kun je op internet kijken, deze verschillen per jaar. Wereldwijd is het carnaval in Rio de Janeiro in februari het meest bekend maar de precarnavals zijn ook zeker de moeite waard! Houd er rekening mee dat tijdens feestdagen veel banken en organisaties gesloten zijn.

 

Enkele belangrijke dagen zijn:

medio februari/maart  –  Carnaval
medio april  –  Goede Vrijdag, “Tiradentes
1 mei  –  Dag van de arbeid
medio juni  –  Sacramentsdag of Corpus Christi (10 dagen na Pinksteren)
7 september  –  Onafhankelijkheidsdag
12 oktober  – Onze Vrouw van Aparecida
2 november  –  Allerzielen
15 november  –  Uitroeping van de Republiek
25 december – Kerstmis
Veiligheid
In Brazilië zijn extreem grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Een groot deel van de Brazilianen kan nauwelijks het hoofd boven water houden. Het gevolg hiervan zijn de hoge criminaliteitscijfers. Laat je hierdoor niet afschrikken maar let goed op terwijl je net als miljoenen andere toeristen van Brazilië geniet. Gebruik je gezond verstand en draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, houd je dagrugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie.
Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen. In de grote steden wordt aangeraden ’s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen.
Contact
close slider