headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

Het geldige betaalmiddel in Brazilië is de Reaal (R$). Voor de actuele wisselkoers kun je hier kijken.

 

Euro’s en dollars kunnen eenvoudig worden gewisseld bij hotels, een aantal bankfilialen en speciale geldwisselkantoren (‘casa de cambio’). Creditcards van Visa, American Express, Diners Club en Master Card worden ook vrijwel overal geaccepteerd in winkels, restaurants en hotels, let op dat je hiervoor tegenwoordig vaak de pincode van je creditcard nodig hebt.

 

Pinnen
Daarnaast kan in de grotere plaatsen bij banken en op luchthavens worden gepind met Nederlandse bankpassen (met Maestro of Cirrus logo). Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s. De meeste Nederlandse banken werken met Maestro/Mastercard, je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op Mastercard Brazilie, selecteer  een stad (‘cidade’) en kies dan ‘buscar’ = zoeken.

 

Let op: banken zetten tegenwoordig een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet dan van te voren iets activeren. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in Brazilië kunt pinnen!

 

Fooien
Fooien zijn heel gebruikelijk in Brazilië. In de duurdere restaurants en hotels is 10% vaak al bij de rekening inbegrepen, als dat nog niet zo is, geef dan zelf 10% fooi. Ook in kleine restaurantjes, eetstalletjes, parkeergarages e.d. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Door de enorme inflatie van de afgelopen jaren ligt het loon van veel mensen onder het bestaansminimum en kunnen ze elke fooi ook echt gebruiken. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

 

Prijsniveau
In Brazilië ligt het prijsniveau net iets lager dan in Nederland. Gemiddeld betaal je voor een lunch 8-15 euro en voor een diner 12-20 euro. Een biertje heb je voor ca. 2 euro, net als frisdranken. Een ‘caipirinha’ kost ongeveer 6 euro.

 

Vertrekbelasting
De vertrekbelasting zit bij je internationale ticket inbegrepen Dit geldt ook voor nationale vluchten (onder voorbehoud van lokale wijzigingen!).

Contact
close slider