headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Beste reistijd

Een reis door Brazilië is eigenlijk het hele jaar door mogelijk, maar de keuze hangt ook af van het gebied waar je heen wilt. De beste reistijd voor liefhebbers van natuurgebieden als het Amazonegebied en de Pantanal is van juni t/m oktober. Strandliefhebbers kunnen juist weer het beste van september t/m maart reizen. Over het hele land gezien zijn de maanden december tot maart het toeristisch hoogseizoen want in die maanden nemen de meeste Brazilianen vakantie en is het ook Carnavalsperiode.

 

Klimaat
Brazilië is een enorm groot land, waardoor het meerdere klimaten kent die afhankelijk zijn van de breedtegraad en hoogteligging. Omdat het land grotendeels onder de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan de seizoenen in Europa. Het land kent de meeste klimatologische zones ter wereld.

Het Amazonegebied heeft een warm en vochtig klimaat. Het droge seizoen valt tussen juni en oktober.
Het regenseizoen voor de Amazone, Pantanal en het zuidoosten loopt van november t/m maart, voor het noordoosten is dat van april t/m augustus.

De moerassige Pantanal is droog in de periode april tot september. Het is hier dan minder vochtig en er zijn ook minder muggen.

In het zuiden zijn de seizoenen duidelijker afgebakend dan in het noorden. In de Braziliaanse winter (mei-september) lijkt het weer in bijvoorbeeld Rio de Janeiro op een Nederlandse zomer, het kan dan ook fris zijn. In Sao Paulo en nog verder zuidelijk lijkt de winter meer op een Nederlandse herfst of lente met gemiddeld temperaturen rond 20 graden en in de winter sneeuw en nachtvorst. In de zomer is het er warm en vochtig met periodieke stortregens. Ten noorden van Rio de Janeiro is het klimaat tropisch en zijn de winters milder en de zomers tropisch met temperaturen tussen 25 en 40 graden.

De kustzone van het noordoosten heeft het hele jaar door een warm en aangenaam klimaat.

Contact
close slider